Kuratomi Jomon Shindo


Kuratomi Jomon Shindo-metod

on 1980 luvulla japanista lähtöisin oleva monipuolinen kehotyöskentelymenetelmä, johon kuuluu rentoutusharjoituksia, venytyksiä ja hoitoja. Ne vaikuttavat kehon kaikilla tasoilla antaen voimia arkeen.

Menetelmän kehittäjä, entinen taitoluisteluvalmentaja, Kazuto Kuratomi etsi apua pienen tyttärensä vaikean astman hoitoon. Hän tutustui vanhaan japanilaiseen kulttuuriperintöön ja ymmärsi, mikä voima on kosketuksella, läsnäololla ja jalkojen hoidolla. Hän opiskeli, kokeili ja hoiti äidinrakkaudellaan tyttärensä terveeksi. Ja tuli siinä samalla kehittäneeksi itsellensä ja tällä hetkellä myös monille muille, elämäntyön. Shindon! (suomeksi sydämen tie)

Ensimmäinen maa, johon Shindo japanista lähti oli Suomi!

Nyt Shindon taitajia on jo ympäri maailmaa.


Rentouttavat venyttely-ryhmätuntini kestävät 60 min.

Ryhmätunneilla käyn ”rapsuttelemassa” ja painelemassa lempeästi venyttelijöiden kireitä lihaksia. Toisen ihmisen sydämellinen läsnäolo ja kunnioittava kosketus auttaa jännityksiä sulamaan pois.

Tunneilla on mahdollista tehdä liikkeitä lattialla, istuen ja seisten. Riippuen millaisen sarjan valitsemme tehdä.

Keskeistä on rentoutuminen, keskittyminen omaan hengitykseen ja sitä kautta saadaan yhteys omaan voimaan, omaan tyyneen keskukseen,missä on aina tyyntä ja rauhallista, vaikka mitä ikinä ulkopuolisessa maailmassa tapahtuisi. Opitaan rauhoittumaan ja luottamaan siihen, että meissä virtaa aina riittävästi voimaa ja rohkeutta kaikkiin hetkiin meidän elämämme aikana.

Hengityksen avulla rentoutuen liikkeisiin, voimme huokaista kaiken turhan kuorman pois, kehosta ja mielestä.

Kehossa joustavuus ja elastisuus lisääntyy, nivelten liikkuvuus paranee ja ryhtimekanismi tasapainottuu.

Meissä on kaikki täydellistä ja oikein. Vain kehoomme ja mieleemme kerääntyneet stressit ja jännitykset laittavat joskus ”kapuloita meidän rattaisiin”

Uskalletaan hengittää ja huokaistaan stressi pois.


Rentoutusvenyttely on mahdollista toteuttaa myös verkossa. Silloin vain valitettavasti sydämellinen kosketus jää pois.

Erilaisia sarjoja, jota olen opiskellut;


Shindo-sarja


Ensimmäinen shindon historia venyttelysarja. Kuusi perusvenytystä, jotka kohdistuvat jokainen johonkin päämeridiaani-pariin; keuhko-paksusuoli, sappi-maksa, munuainen-virtsarakko, sydän-ohutsuoli, kolmoislämmittäjä, vatsa-perna


Jomon-sarjat


Jomon on jatkumoa shindolle ja liikkeissä kiertotaivutellaan lempeästi. Vaikutus keskittyy nivelalueille ja sisäelimiin.

Erilaisia sarjoja on paljon, mutta olen opiskellut A ja B sarjan, jotka tehdään lattialla. Tuoli-sarja istuen, Bon-sarja seisten.

Shindo-flow;ssa yhdistyy Shindon ja Jomonin liikkeet harmoniseksi tehokkaaksi kokonaisuudeksi.


Kuratomi-metod


Menetelmän kehittäjä Sensei (=opettaja) Kazuto Kuratomi kehittää menetelmää edelleen koko ajan.

Kuratomi metod on uusinta suuntausta, jota olen saanut opiskella itse Sensei Kuratomin opissa. Hän käy vuosittain Suomessa kouluttamassa.


Sonkio stretch

”Kyykky venyttely” eli sarja, joka auttaa meidän kehomme ja mielemme taipumaan jälleen syväkyykkyyn. Liikkeet kohdistuvat erityisesti lantioon ja jalkoihin, mutta hoitavat yhtälailla myös kireää niskan ja hartian seutua.

Ihastuin tähän sarjaan niin kovasti, että kävin kurssin kahtena vuonna peräkkäin.

Tämä on ollut omissa ryhmissänikin kaikkein suosituin sarja.

Kyykkyyn ei siis tarvitse päästä, mutta tällä sarjalla kehoa ja mieltä työstäen ei tarvitse ihmetellä, vaikka jonakin päivänä sekin taas onnistuu!

Tasuki Gake


Kuratomi metod Tasuki Gakessa liikkeiden apuna käytetään kierteistä nyöriä, jota vielä tarpeen mukaan kierretään lyhemmäksi tai avataan pidemmäksi. Maagisesti kierteessä olevan voiman, energian ja tuen voi aistia ihan selvästi.

Sarjassa hoidamme nyörin avulla pään, kasvot ja niskan, sekä venyttelemme käsiä, kylkiä, selkää, jalkoja. Koko kehoon vaikutetaan tässäkin.


Nimi juontuu japanilaisesta nyöristä, jolla kimonon lepattavat hihat on sidottu sivuun työn tekoa hankaloittamasta.

Punottu kierteinen köysimäinen kuvio on tuttu vuosituhansia säilyneissä vanhoissa japanilaisissa, kulttuurihistoriallisissa saviruukuissa. Nämä kuviot olivat symboleita aikana, jolloin kirjoitusta ei vielä ollut. Tämä, nimeltään jomon aikakausi on ollut Sensei Kuratomia valtavasti inspiroiva menetelmää kehittäessään (mm. jomon sarjat, kiertotaivutukset)


Kuratomi Jomon Shindo HOIDOT


Shindo varvashoito; pyöritellään varpaat ja nilkat, painellaan ja rapsutellaan jalat polviin asti. Rentouttava ja koko kehoa hoitava. Kaikki on jaloissa. Kesto n.30min


Jutampo- hoito


Kuumavesipullo mukana hoidossa. Rentouttava, virkistävä, lymfakiertoa aktivoiva

Käsiteltävät alueet; Kädet, rinta, kasvot, pää, selkä, niska, hartiat.